Publiskā ārtelpa kā sociālās atdzimšanas veicināšanas instruments

Sadarbībā ar rīdziniekiem un pašvaldību tiks labiekārtotas pilsētvietas piecās Rīgas apkaimēs

Attēlā: Kristians Borē un Marks Martens

No 17.- 19.jūnijam, norisinājās projekta „Radi Rīgu!” apmācības ar mērķi precīzi definēt piecas teritorijas, kuras sadarbībā ar rīdziniekiem un pašvaldību tiks labiekārtotas līdz 2014.gadam.

Pilsētas attīstības departamenta direktora p.i. Uldis Jansons: „Mēs ar cerībām raugāmies uz 2012. gada pavasari, kad kompetentā arhitektu, plānotāju un dizaineru komanda sagatavos realizācijai piecas Rīgas publiskās ārtelpas sakārtošanas programmas, lai līdz 2014. gadam, kad Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu, mēs spētu reāli labiekārtot un atdzīvināt šīs teritorijas. Programmu realizācijai Pilsētas attīstības departaments paredzējis piesaistīt ES līdzekļus.”

Līdz nākamā gada aprīlim paredzēts iedzīvotāju un speciālistu diskusiju rezultātā izstrādāt 5 apkārtnes sakārtošanas programmas ar tehniskiem risinājumiem, arhitektonisko vīziju un realizācijas finansējuma veidu aprakstu. Programmu īstenošana paredzēta līdz 2014. gadam. Svarīga atšķirība no cietiem labiekārtošanas projektiem ir tāda, ka pašvaldība nodrošina diskusiju platformu un apņemas īstenot izstrādātās idejas, taču būtiskos jautājumus, kas jārisina apkaimēs no pilsētvides viedokļa izvirza paši iedzīvotāji. Savukārt speciālisti – ainavu arhitekti un pilsētplānotāji – pilda konsultantu lomu un profesionāli palīdz labāko risinājumu meklējumos.

Projekts „Radi Rīgu!” ir intensīvā apmācību programma, kuras ietvaros praktiskos un teorētiskos semināros arhitekti, telpiskās plānošanas un citi nozares speciālisti ar radošo metožu palīdzību sagatavos realizācijai piecas Rīgas publisko ārtelpu sakārtošanas programmas. Risinājumus palīdzēs rast trīs Beļģijas profesori – Jans Shrjors (Jan Schreurs), Marks Martenss (Marc Martens) un Jefs Fan den Brūks (Jef Van den Broeck), kā arī eksperti – Kopenhāgenas galvenā arhitekte Tina Sabi Madsena (Tina Saaby Madsen) un Antverpenes galvenais arhitekts Kritiāns Borets (Kristiaan Borret)

Projektu „Radi Rīgu!” atbalsta Flandrijas Pārstāvniecība pie Beļģijas vēstniecības, Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrija, Rīgas dome, Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments, Rīgas pašvaldības aģentūra “Rīgas pilsētas arhitekta birojs”, Rīgas izpilddirekcijas, “Rīga 2014”, Latvijas Arhitektu savienība un Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte. Apmācību programma tiek īstenota sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, kā arī Eiropas Sociālo fondu.

RD Pilsētas attīstības departamenta
Sabiedrisko attiecību vadītāja Marija Ābeltiņa

6 Comments

  1. Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?

  2. Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.

  3. I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

  4. Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.

  5. Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!

  6. Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.